Turisme a Els Torms

Una terra per descobrir...

logo de facebook

PUNTS D'INTERÈS

LES ESCOLES DE LA MANCOMUNITAT

escoles Joan Benet i Petit

El dilluns 10 de maig de 1918 s'inaugurava l'escola dels Torms.

Els alumnes i el mestre Joan Benet i Petit havien guanyat el primer premi d'un concurs de redacció escolar celebrat a Lleida. El premi consistia en la construcció d'una escola nova.

L'escola va ésser, doncs, una de les quatre que, a manera d'experiència pilot, la Mancomunitat de Catalunya havia establert segons les directrius pedagògiques més avançades de l'època.

Actualment és l'única escola de les quatre que va construir la Mancomunitat, que queda en peu.


L'ESGLÈSIA

esglèsia dels Torms

L'església dels Torms és un magnífic edifici del segle XVIII (1700-1714). Té la façana d'estil barroc, amb la portalada ricament esculpida. El campanar és vuitavat de tres cossos i acabat en cúpula. Està dedicada a Sant Joan Baptista, patró del poble.

Durant la Guerra Civil van ser destruïts molts sants de l'interior de l'esglèsia així com el de la façana principal exterior. L'esglèsia va estar molts anys sense cap imatge en aquesta façana fins que l'any 1995 es col·locà de nou la figura de Sant Joan Baptista, en mig d'una gran festa popular.

En les darreres dècades s'hi han anat fent reformes com, la restauració de la façana principal, pintar l'interior o reparar la teulada del campanar la qual va ser parcialment destruïda per un fort llamp.


PAISSATGES D'OLIVERES, MASOS I CABANES DE VOLTA

camp d'olivers

Els camps d'oliveres formen un magnífic paissatge repartit per tot el terme dels Torms. Són la base de l'economia del poble i d'on es treu l'oli de gran qualitat que desprès es comercialitza a la cooperativa.

Entre aquests camps hi podem trobar nombrosos masos i cabanes de volta, de pedra picada, construits amb molts esforços pels nostres avis i vesavis.

Cadascún d'ells té la seva història particular i decoren aquests camps, turons i boscos que els envolten.


cabana de volta era del pallús mas de la plana del peret

FONTS NATURALS

Pel terme dels Torms podem trobar fonts d'aigua natural com "La Font Joana", "La font de Camarasa", "La font de la Jaia", d'on brolla aigua del terra o d'entre les roques, provinent d'indrets més elevats.

Aquestes fonts formen racons amagats i molt bonics, els quals sempre han estat llocs on s'hi ha fet excursions, berenars, etc.

font de la jaia font joana